top of page

Hanácké slámové kraslice

Aktualizováno: 2. 4. 2022

Také vás na Velikonoce už nudí vajíčka s nalepenými obrázky? A co takhle kraslice zdobené slámou, kde každý ornament má svůj význam a pro který se nosí i světit do kostela?



Jednou z nejstarších činností našich předků bylo pěstování obilí. Přinášelo lidem i zvířatům obživu. A na Hané, kde byla nejen slámy, ale i šikovných rukou hojnost, se zrodily neobyčejně krásné velikonoční kraslice olepované malými kousíčky slámy - HANÁCKÉ neboli slámové kraslice.

 

Na jejich zdobení používáme slámu ovesnou. Tu vyžehlíme, rozřízneme a stříháme na jednotlivé tvary. Tyto tvary pak natíráme lepidlem pomocí dlouhé jehly a lepíme na slepičí vajíčko. Těchto tvarů nalepíme na jedno vejce stovky. Je tudíž k uvěření, že nad dohotovením každé takové krásy strávíme hodiny trpělivé práce.


Každá barva, i každý tvar má svůj význam. Červená značí život a lásku, zatímco modrá oblohu, zelená vše, co se zelení. V ornamentech můžeme najít obilné zrno symbolizující hojnost, sluníčko zase úrodu. A kruhové propojení naznačuje spojení domu, hospodářství a pole. Symbolů je mnoho, ale vždy se pojí s rodinou, zvířaty a hospodářstvím.


Tak schválně, jaký tvar objevíte ve svém dárkovém balení vy? Objednávat můžete na našem e-shopu.



 

332 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page