top of page

Když si zamiluješ něco, co celé dětství nesnášíš

Aktualizováno: 25. 11. 2020


 

Pro velký úspěch našeho článku na blogu Darujeme české Vánoce jej uveřejňujeme v malých úpravách i na svém blogu.

 

Dnes bych pro své řemeslo položila život, jsem do něj už zamilovaná. Ale když jsme celé dětství mamince pomáhali doma plést slaměné ozdoby, už jsem se vážně těšila, až vyrostu, odstěhuju se a víckrát na slámu nesáhnu.



Jen nikdy neříkej nikdy


Po revoluci byl ovšem ÚLUV (Ústředí lidové umělecké výroby), maminčin chlebodárce, rozpuštěn a dělnice přišly o práci z domova. Jelikož už jsem v té době byla dospělá, rozhodla jsem se v řemeslu nadále pokračovat. Vlastně jsem jej uměla ze všeho nejlépe, tak jsem založila firmu.



Být jedinou v zemi je pocta, ale také obrovská zodpovědnost


V roce 1996 jsem získala od ministra kultury řád Nositel tradice lidového řemesla v pletení ze slámy a lýka. Jsem v České republice jedinou oceněnou osobou, která se zpracování těchto materiálů věnuje. Za pletení ze slámy získalo ocenění ještě několik lidí, ale společně s lýkem se mu nikdo další nevěnuje.


Za držení takového řádu musím ovšem ve svém řemesle také něco dokazovat. Nejen ho zachovávat, aby mu nehrozil zánik, ale udržovat postupy výroby a také předávat veškeré dovednosti pokračovatelům.

  • Své dceři Veronice tedy průběžně předávám vše, co jsem se naučila

  • Účastníme se společně jarmarků a spolupracujeme se skanzeny, kde předvádíme praktické ukázky pletení

  • Jezdíme do škol v okolí a vyprávíme žákům o historii a tradici v našem kraji a zkoušíme s nimi vytvářet jednoduché ozdoby

  • Snažíme se organizovat kurzy pro veřejnost, kde si každý může něco vyrobit pod naším vedením

  • Vznikají o nás, nositelích tradic, takováto reportážní videa, aby se o nás více vědělo


Posečeme žitné pole a všechno tím teprve začíná


Celý proces zahajujeme sklizní obilí. Pronajímáme lokálním zemědělcům naše pole, aby nám na něm pěstovali žito a my si zčásti mohli poté sami posekat, co potřebujeme.

V létě napochodujeme k práci celá rodina. Můj muž seče kosou speciálně upravenou tak, aby se sláma nezamotala do sebe a nepolámala se. Dcera i s dětmi pomáhají sbírat a svazovat do snopů a nakonec slámu na našem dvorku přebíráme, čistíme, bělíme, zastřiháváme a připravujeme k uskladnění.




SLAMĚNÉ OZDOBY NA STROMEK I NA JARNÍ VĚTVIČKU

Od září slámu namáčíme a pleteme vánoční ozdoby. Další část zpracováváme od ledna při výrobě velikonočních ozdob. Ozdoby mají bohaté staročeské vzory a nejčastěji jsou pletené prostorově, tedy nejsou pouze jednoduché ploché z vyžehlené slámy.





KYNUTÍ CHLEBA JE ČÍM DÁL JEDNODUŠŠÍ

V ostatních měsících pleteme z lýka ošatky, nebo šijeme na strojích pro výrobu klobouků ošatky ze slámové pásky. V ošatkách mohou snadno kynout domácí chleby a navíc získat na povrchu strukturu tradičních pletených vzorů. Nebo v nich může být celoročně vyskládané ovoce na jídelním stole. V uzavíratelných ošatkách se také kouzelně skladují různé vzpomínky, ať už drobné dárky, nebo staré fotografie.


“Máte nádherné výrobky, ale jsou moc drahé, děkujeme.”

Ruční výroba ze slámy a lýka má na Moravě dlouholetou tradici. Lidé v okolí si tradiční výrobky vybavují ze svého dětství a rádi si na ně zavzpomínají. Když prochází kolem našeho stánku na trzích, chválí nás za kvalitně odvedenou práci. Jenže často si v návaznosti povzdychnou , že je to moc drahé.


U nás na moravských dědinách prý lidé nemají peníze na ohodnocení kvalitní ruční práce. Radši si pořídí podobné výrobky z dovozu za desetinu ceny. A z toho je mi smutno.



Sedím si sklesle v dílně a volají synovci s nápadem


Mladší část rodiny se v září nabídla, že mi pomůže proniknout do online světa. Založili sociální sítě a vytvořili web s e-shopem. Návštěv sice přibývá, ale objednávky se zatím nehrnou. Ovšem neztrácím naději, však běží teprve pár týdnů a vše musíme teprve hledat a nastavovat.


Své kouzelné tradiční řemeslo musím zachránit a jsem rozhodnutá za něj bojovat. I těmi moderními způsoby. Tak mi držte palce!



Vaše

Mila Zatloukalová

426 zobrazení0 komentářů
bottom of page