top of page

Zatoulaná sláma i lýko v České televizi


 

Sice je tomu už 9 let, kdy vznikla tato milá reportáž, a dnes bychom měly možná ve tváři (ale jen nepatrně!) víc vrásek, ale vše ostatní u nás zůstává stejné. Nahlédněte nám pod ruce a pod pokličku překrásného řemesla.

 
I v roce 2020 stále s láskou pleteme spolu s Verunkou.

A stále nás těší, že slaměné ozdoby i s jejich tradicí dokážeme udržovat při životě.

Ještě jsme vám na internetu neukázaly, jak vlastně pleteme lýkové ošatky. Podívejte se v přiloženém videu, ať si dokážete lépe představit, co jedna taková dekorace, ovšem velice praktického rázu, obnáší.

S jednou takovou jsem jako malá holka chodila ke slepicím vybírat vajíčka.



Ošatky pleteme na dřevěné formě a v záběrech je vidět, kolik toho forma už pamatuje. Je původní, moc moc stará. Přichystáme si z lýka tlustý copan, který postupně obšíváme jehlou, ve které je navlečené tenké lýko.


Tkalcovský stav sloužil dříve i pro slámu, nám pro řetěz


V dávných dobách býval v každé chalupě dřevěný stav, proto se některé slaměné výrobky mohly vyrábět i s jeho výpomocí a šetřili si tak prsty na jemnější pletení.

Na dřevěném stavu my utkáme ze slámy široké prostírání nebo slámové rohože. Nenechte se ovšem zmást, protože to není pro naše účely finální výrobek. My široký pás rohože rozstříháme na úzké proužky, ze kterých vytváříme vánoční řetězy. Ty poté namáčíme do škrobu, aby držely tvar. A ten grif, který je potřeba ke správnému rozcuchání řetězu, se nedá ani popsat, ten musíte vidět.



Slaměné ozdoby v tradičních provedeních


Slámu po sečení třídíme do tří různých velikostí a ty samostatně vážeme do snopů, kde vysychají. Před pletením ji musíme opět namočit a pak se můžeme pustit do umění.

Naši předkové měli v oblibě několik tradičních vzorů a my se je snažíme zachovávat:

  • různě veliké a tvarované zvonečky

  • podkovičky, srdíčka, kolečka, baňky, hvězdičky

  • a dominantou stromků jsou komety, neboli špice




Naše výrobky můžete stále naživo shlédnout ve skanzenech v Rožnově pod Radhoštěm a na Veselém Kopci u Hlinska.

 
"O budoucnost se paní Miloslava obávat nemusí"

Mysleli před 9 lety trošku jinak, než se mohu obávat v těchto časech. Mám sice doma šikovnou pokračovatelku, ale ty příležitosti k prodejům v roce 2020 byly bohužel slabé. Budeme si tedy do příštího roku přát dvě nejdůležitější věci - zdraví naše i blízkých a co nejvíce možností k setkávání se s lidmi naživo. Dokud nám na to síly stačí.



Nebo už jste si na nás začali pomalu zvykat v online světě?





91 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page